Camera tehnica pentru centrale pe lemne

Camera tehnica centrala pe lemne 11

Camera tehnica centrala pe lemne. Daca vei discuta cu un arhitect, prima chestiune atunci cand doresti sa construiesti o casa se refera la camera tehnica a centralei. Pentru majoritatea arhitectilor, camera tehnica a unei centrale reprezinta punctul de incepere al proiectarii.

Camera tehnica centrala pe lemne

Camera tehnica centrala
Camera tehnica centrala

Camera tehnica centrala pe lemne, gaz, carbuni, peleti sau brichete, reprezinta o incapere unde vom instala sau monta centrala termica. Aceasta incapere pe care o putem numi si ” camera centralei ” are un rol esential pentru incalzirea unei locuinte. In aceasta incapere tehnica putem monta o centrala termica pe lemne cu ardere inversa, centrala traditionala, centrala pe gaz sau centrala pe gpl. Indiferent de tipul centralei, aceasta camera mai poate gazdui si masina de spalat rufe, masina de spalat vase sau uscatorul de rufe.

Camera tehnica a unei centrale pe lemne, carbuni sau peleti este locul de unde ne incalzim propria locuinta.

Cand au aparut camerele tehnice ?

Camera tehnica a aparut odata cu noile modele de echipamente cu care ne incalzim casa in prezent. Daca ne referim la trecut, vom observa ca aceste incaperi tehnice nu ereau trecute in planul de proiectare al unei case. In zilele noastre, gasim doua tipuri de camere tehnice.

  1. Camera tehnica proiectata deja in suprafata casei ( Se refera la faptul ca aceste incaperi isi au locul deja in casa noastra sau fac legatura intre un garaj si casa in care locuim ).
  2. Incaperea tehnica pe care o vom construii langa casa ( Poate fii o incapere independenta constuita lana casa in care locuim ).

 

Unde amplasez o camera tehnica pentru o centrala pe lemne

Camera tehnica centrale pe lemne
Camera tehnica centrale pe lemne

Amplasarea unie camere tehnice sau incaperi se face langa locuinta ta intr-un loc unde putem avea acces din casa. Aceasta poate avea o suprafață de 2x2mp, 2x3mp sau 3x3mp în funcție de tipul de centrala. Pe langa accesul spre camera tehnica, locul ales trebuie sa fie unul unde vom amplasa si cosul de fum. Acesta trebuie sa fie montat intr-o locatie fara obstacole pentru a facilita tirajul centralei.

Constructie camera tehnica pentru centrala termica

Construirea unei camere tehnice pentru o centrala termica pe lemne sau gaze se poate executa cu mai multe tipuri de materiale. De la constructia traditionala din zidarie cu caramida, bca sau boltari si pana la o incapere pe structura lemnoasa, toate aceste tipuri de constructii pot reprezenta camera tehnica a unei case.

Amplasare camera tehnica langa casa

Prima etapa consta in  aplasarea incaperii tehnice. Aceasta trebuie sa fie situata langa casa ( daca vrem sa avem acces ) sau intr-o zona separata de casa unde nu exista obstacole. Pe imaginea de mai jos observam faptul ca, incaperea tehnica este situata langa casa. Clientul a ales aceasta locatie deoarece doreste sa aibe acces la camera centralei direct din casa.

Amplasare camera tehnica pentru centrala
Amplasare camera tehnica pentru centrala

Amplasare incapere tehnica separat de casa

Daca situatia nu va permite sa amplasati camera tehnica a unei centrale langa casa dvs, o puteti amplasa si in alta locatie din curtea dvs. Acest tip de amplasament necesita costuri suplimentare cu racordurile si o izolare foarte buna a tevilor care duc apa calda catre casa.

Amplasare camera tehnica centrala in curte
Amplasare camera tehnica centrala in curte

Asa cum putem observa in cele doua imagini de mai sus, fiecare amlasament se poate construii diferit. In imaginile alaturate avem doua tipuri de dale de beton. Prima este o dala de 20 cm imprejmuita cu cofrag din lemn dar si cu pietris concasat peste care se va monta o folie de plastic dupa care venim cu plasa sudata si betonul. Cea dea doua imagine merge pe principiul unei dale de beton inpamantata cu cofrag din boltari. Felul in care punem folia de protectie sau piatra concasata nu conteaza. Fiecare meseriasi ne poate da cateva idei pentru dala de beton a unei centrale termice.

Cum pregatesc dala de beton si ce materiale folosec ?

Pregatire dala beton pentru camera tehnica
Pregatire dala beton pentru camera tehnica

Dala de beton este fundatia care va suporta camera tehnica a unei centrale pe lemne. Aceasta poate fii conceputa ca si o fundatie traditionala daca construim in zidarie sau ca o dala de beton de 20cm grosime cu doua straturi de plasa sudata distantata corespunzator. Putem alege sa punem piatra concasata ( sau pietris )  sub folia de plastic ( ciolofan ) sau nu. Fiecare cum doreste! Iata mai jos cum trebuie conceputa aceasta dala:

  1. Montarea cofragului din lemn sau boltari cu inaltime de 20cm peste piatra concasata sau ingropat.
  2. Asezarea foliei din plastic ( ciolofan ) peste piatra concasata sau peste pamant daca nu avem piatra concasata.
  3. Asezarea distantoarelor intre cele doua plase sudate care pot fii de 4mm sau 6mm de 10×10. ( Daca vom construii o structura lemnoasa asa cum o vom descrie mai jos, este obligatoriu sa punem cele doua plase sudate )
  4. Turnarea betonului standard care trebuie sa contina un dozaj de cel putin 250kg de ciment la 1m3.

De retinut : Ciolofanul nu lasa sa se scurga apa din beton in pamant si mentine proprietatile de dozaj corecte. Deasemenea acesta nu da voie ca placa de beton sa traga apa din pamant dupa un timp.

Turnarea betonului in interirorul cofragului
Turnarea cimentului in interiorul cofragului
Turnarea cimentului in interiorul cofragului

Betonul se poate comanda la cifa sau il puteti prepara la betoniera. Dozajul trebuie respectat iar acesta trebuie sa fie de cel putin 250kg de ciment la 1m3 de beton. In imaginea alaturata observam ca dala de beton este turnata direct din cifa. Tot in aceasta imagine vedem ca folia de ciolofan a fost trasa sau gresit amplasata. Va rugam sa tineti cont de acest aspect!

 

 

 

Ce structura a peretilor se foloseste pentru o astfel de fundatie ?

Structura perete din lemn camera tehnica
Structura perete din lemn camera tehnica

Daca alegem sa construim camera tehnica a centralei pe o dala de beton de 20cm, vom utiliza acest tip de perete care este mult mai usor si mai simplu de realizat dar care necesita un meseriasi in tamplarie din lemn. Dupa cum observati in imaginea de mai sus, structura peretelui este direct amplasata pe boltari care au fost incarcati cu beton. In partea mai apropiata, structura din lemn este pusa pe dala de beton.

De retinut : Structura din lemn, chenarul peretelui, vine pus pe o scandura de lemn care are aceleasi dimensiuni ca si staructura scandurii.

In imaginea de mai sus observam ca acest perete a fost realizat direct pe santier sun forma de schelet dupa care sa venit cu OSB-ul.

Montarea peretilor camerei tehnice

Montare perete camera tehnica centrala
Montare perete camera tehnica centrala

Pentru a intelege mai bine cum se poate monta un astfel de perete, va atasem imaginea de mai sus. In aceste imagini avem 2 meseriasi care monteaza un perete semifabricat compus din scandura de 150x50mm si OSB de 10mm. Acest perete il putem fabrica direct pe dala de beton dupa care il instalam ca in imaginile de mai sus. Sau, putem concepe acest perete ca in imaginea anterioara in care observam un schelete din lemn. Ambele proceduri de montaj sunt usor de manipulat iar montantii ( scandura 150×50 mm )  au aprx 60cm interaxe.

De retinut : Nu uitat sindrila bituminoasa care se interpune intre scandura prinsa si placa de beton pe care o vedem in imaginea de mai sus.

Prinderea peretilor de placa de beton

Prinderea peretilor de placa de beton
Prinderea peretilor de placa de beton

Prinderea se face cu suruburi pentru beton care trebuie sa patrunda in placa intre 7 si 10 cm. Aceste suruburi pot avea o grosime minima de 10mm si o lungime de 200mm. Nu uitati sa calculati grosimea scandurii prinse de placa + structura peretelui, adica un total de 10cm doar lemnul. Prinderea lor se face ca in imaginea alaturata. Fiecare surub de beton trebuie sa contina si o saiba asa cum se vede mai sus.

De retinut : Surubul de aprx 20cm va patrunde 10cm in placa de beton iar daca nu ati respectat indicatiile de mai sus referitoare la cele doua plase sudate, si ati pus decat o plasa, acum riscati sa spargeti bucati din placa atunci cand dati gauri.

 

Din ce este compus peretele camerei tehnice ?

Perete pentru camera tehnica a unei centrale pe lemne, gaz sau carbuni
Perete pentru camera tehnica a unei centrale pe lemne, gaz sau carbuni

Cam asa arata in final un perete prefabricat sau fabricat la locul santierului. Acest perete este unul echipat si face parte din clasa A+++ fiind considerat de specialisti ca un perete ecologic, usor de realizat si foarte rezistent.

Mai jos va detaliem din ce este compus:

  1. Poliestiren si tencuiala decorativa
  2. Placa de OSB 10mm
  3. Structura scandura 150x50mm sau 145x45mm
  4. Izolatie minerala 150mm
  5. OSB la interior de 10 mm pe care il putem vopsii ca si design
  6. La punctele 6 si 7 avem profil metalic pentru placa de rigips. Nu sunt obligatorii daca vopsim OSB-ul interior.

Acoperisul camerei tehnice

Acoperisul camerei tehnice poate fii conceput in stil clasic intr-o singura apa sau in doua ape. Pentru un design modern, putem opta pentru un acoperis drept. Fiecare persoana poate alege tipul de acoperis dupa cum doreste.

Camera tehnica pentru centrale

Camera tehnica centrala pe lemne, carbuni, peleti sau brichete
Camera tehnica centrala pe lemne, carbuni, peleti sau brichete

Si iata-ne in sfarsit in camera tehnica pentru centrale. Cam acestia sunt pasii pe care trebuie sa-i faci ca sa constuiesti camera centralei. Putem opta si pentru o constructie din zdarie cu boltari sau bca. Fiecare dupa cum doreste insa fundatia va trebuii modificata. In ambele cazuri aveti nevoie de o autorizatie de construire. In Romania orice constructie in curte necesita o autorizatie de construire.

Acest articol a fost scris la rugamintea unui domn din Buzau care doreste sa fie anonim si caruia ii multumim pentru aceasta idee. Initial ne-a cerut date referitoare la construirea unei camere tehnice langa casa sa. Ca sa fie totul ok, am ales sa vi le spunem si voua! Daca aveti comentarii sau pareri, le puteti scrie mai jos in rubrica comentarii. Pozele nu sunt contractuale si nu reprezinta o certitudine. Acestea sunt doar ca scop inforativ.

11 Comments

  1. Vecinul meu si-a montat centrala pe lemne in garajul care este alipit gatajului meu.Montajul a fost facut de o persoana neautorizata iar cos de fum nu are decat un stut.Din aceasta cauza fumul iese prin toate rosturile de la usisi pe unde poate.Sunt ingrijorata de posibilitate unei explozii si nu stiu cui sa ma adresez.

    Huntai alexandrina
  2. Buna ziua,

    Pentru o astfel de camera tehnica este nevoie de o autorizație de construire?

  3. Buna ziua,

    Pentru o astfel de camera tehnica este nevoie de autorizatie de construire sau alt tip de proiect?

    Multumesc.

  4. Am gasit pe site cateva modele de cazane pe lemne si as dori sa vorbesc cu un reprezentant. Daca comand voi comanda de pe acest site, imi puteti construii si camera tehnica, contra cost desigur? Va multumesc!

    Simionescu Catalin
    1. Salut dl. Catalin. Da, va putem construii camera tehnica contra cost. Va putem trimite si necesarul de materiale inainte sa ajunga echipa noastra. Dar este de preferat ca macar placa de beton sa o faceti dvs cu un meseriasi.

      Construieste Ieftin
      1. Buna ziua ,

        as dori oferta de contruii camera tehnica la fel ca in articol , suprafata de camera 4x3x2.5m ( lungime,latima , inaltima)

        O zi buna.

  5. Salut. Un articol super util. Acum 3 ani am construit si eu o camera tehnica. Daca stiam ca o pot consrteuii si din aceste panouri, probabil asa faceam. Din nefericire, micuta mea camera tehnica de 3 pe 3 mp ma costat dublu fata de bugetul initial. Ca sa nu mai spun ca am asteptat 2 saptamani sa se usuce fundatia. Tencuiala,ciment,nisip, muncitori etc … un adevarat santier. Nu stiu cat de utila este varianta asta dar mi se pare super ok.

Trackbacks and Pingbacks

  1. […] Pentru a afla cat consuma o centrala pe lemne, trebuie sa ne rezumam la mai multe aspecte. Marca si tipul de centrala, puterea in kw, ce tip de combustibil arde si multe altele. Deasemenea, trebuie luat in calcul si cosul de fum, tirajul sau calitatea lemnului utilizat. Sa nu uitam despre traseul caloriferelor sau distata de la ultimul calorifer si pana la camera tehnica a centralei. […]

  2. […] utili. Aceasta centrala de tip cazan de 18kw cu o structura de tip boiler, se poate instala intr-o camera tehnica, sub scara sau pe […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close