Care sunt cele mai economice centrale pe lemne si peleti din Romania? Unde gasim aceste centrale si care sunt avantajele sau dezavantajele lor? De ce sunt cele mai cautate cazane pe lemne si peleti din tara si cum le putem procura. Iata cateva intrebari la care vom incerca sa raspundem in acest articol.
Cea mai ieftina solutie de incalzire pe lemne si peleti
In ultimii ani, centralele cu ardere de tip lumanare au patruns si in Romania. Aceste cazane pe lemne si peleti au ajuns sa fie din ce in ce mai cautate printre romani datorita eficientei si autonomiei de care dispun. Cu un consum redus de combustibil solid, aceste centrale fac fata unei ierni destul de grele. Concepute sa reziste peste 50 de ani, centralele cu ardere mocnita fabricate in tari precum Lituania sau Letonia sunt o alternativa serioasa de incalzire centralizata.
5 modele de cazane pe lemne si peleti
La ora actuala in Romania exista 5 marci de cazane pe lemne cu ardere inversa. Candle, Liepsnele, Stropuva, Zwaks si Zwag. Fiecare marca de cazan vine cu diferite avantaje: preturi, calitate, certificari sau eficienta si autonomie. Dintre cele 5 marci doar una dintre ele are un certificat CE de calitate. Centrala pe lemne Stropuva.
Alege un cazan care functioneaza atat pe lemne cat si peleti cu o autonomie de pana la 70h fara intrerupere cu o singura incarcare.
Cat consuma o centrala pe lemne si peleti?
Candle, Liepsnele, Stropuva, Swaks sau Zwag sunt cele mai economice centrale pe lemne si peleti din Europa. Diferenta de consum intre o centrala cu ardere inversa si una clasica gen Ferroli sau Atmos este destul de mare. Daca pentru un Ferroli de 40 kw ne trebuie in jur de 2.0 – 3.0 tone lemne pe luna ( in functie de necesitate ), pentru un cazan cu ardere inversa de la Stropuva, Liepsnele, Candle sau Zwag avem nevoie de pana la 1.2 tone luna.
Avataje si dezavantaje centrale pe lemne si peleti
Avantaje;
- Consum redus de lemne si peleti
- Autonomie de pana la 70h
- Ard orice tip de combustibil solid
- Chiar si: brichete, porumb, coceni, tocatura lemnoasa, rumegus, reziduri agricole, etc
- Extrem de rezistente
- Tiraj eficient si ardere mocnita
- Produce putina cenusa
- Se curata doar de 2 ori pe luna
- Nu produce mult gudron
Dezavantaje;
- Se incarca doar cand se opresc
- Au 2100mm inaltime
- Le trebuie o camera tehnica de minim 2.200mm inaltime
- Se transporta dificil
- Se monteaza de specialist
- Ajung si la 350 kg
De ce sa aleg o centrala pe lemne si peleti?
In primul rand, sunt cele mai economice centrale pe lemne si peleti cunoscute printre romani. Ard atat lemne cat si peleti in comparatir cu o centrala doar pe peleti. Au un pret accesibil si vin cu o garantie de pana la 5 ani. Robuste si puternice, aceste centrale pe lemne si peleti au o durata de viata care ajunge usor si la 50 de ani.
Eficienta unei prese de peleti si cat costa sa incalzesti o casa pe luna?
Daca esti un tip calculat si vrei sa economisesti bani din incalzire, afla ca o presa de peleti te poate ajuta fantastic de mult. De la 1.33 lei kg de peleti, cu o presa de peleti vei ajunge sa produci peleti cu doar 30/40 bani per kg. Adica de 3 ori mai putin!
Daca am face un calcul, in 5 ani, cu o presa de peleti vei ajunge sa iti scoti investitia facuta intr-un cazan pe lemne si o presa de peleti.
De ce sunt bune aceste prese de peleti?
Presele de peleti sunt masinarii extrem de eficiente daca le vei folosii la incalzirea locuintei. Cu o presa de peleti produci combustibil solid pentru incalzire din; rumegus, tocatura lemnoasa, furaje, porum sau coceni. Daca ai un cazan pe lemn care functioneaza si cu peleti atunci aceasta presa te ajuta sa economisesti de 3 ori mai putine resurse: bani, combustibil, timp, depozitare, etc
Asa este. Am si eu o presa de facut peleti. Anu trecut am economisit pe toata iarna undeva la 3000 lei. Am luat una germana pe care o gasiti si aici pe site si pot sa va spun ca este foarte buna. In 3 ani am scos investitia.
Anu trecut am achizitionat o presa de peleti de germania si pot sa va spun ca sunt extrem de multumit. Un kg de peleti ma costa undeva la 1.25/1.35 per kg de la magazin. de cand am presa, am cautat porumb si fac peleti cu maxim 0.50 bani per kg. Nu am calculat cat ma costa exact. Ideea este ca daca ai de unde lua porumb sau rumegus sau tocatura lemnoasa, o presa de peleti face toti bani. ATENTIE: nu lua de China ca nu merge. Ia de germania sau italia!