Cat consuma o centrala pe lemne

Cat consuma o centrala pe lemne 1

Daca vrei sa afli cat consuma o centrala pe lemne, te afli unde trebuie. Descopera care sunt centralele pe lemne si peleti cu consum redus de combustibil. Pe langa faptul ca iti vom detalia cateva secrete, vei afla si cum sa iti recuperezi investitia. Mai mult, iti vom arata cat de eficient este sa iti incalzesti propria casa cu o centrala cu ardere tip lumanare.

Cat consuma o centrala pe lemne si peleti

Ideile sunt impartite. Daca nu alegi o centrala eficienta, risti sa consumi intre 2 si 4 tone de lemne pe luna in functie de necesitate. Majoritatea romanilor se uita la pretul centralei fara sa ia in considerare consumul. Din experienta va pot spune ca 80% dintre cei care vor centrale pe lemne nu fac diferenta intre consum si pret.

Inainte de a alege un sistem de incalzire eficient pentru o casa, pensiune, hotel, restaurant sau diferite cladiri, este bine de stiut ca exista solutii economice de incalzire pe lemne. De la centralele clasice gen Viadrus si pana la cele cu ardere tip lumanare, gasim tot felul de cazane pe lemne. Insa, centralele clasice Atmos sau Viadrus nu se numara printre cele cu consum redus de combustibil.

In ultimii ani au aparut centralele cu ardere tip lumanare care desi ard mai tot felul de combustibil, consuma si putin. Cu o autonomie extrem de buna ( intre 24 si 70h ) …, centralele cu ardere inversa au un consum redus ata pe lemne cat si peleti.

O astfel de centrala : Candle, Stropuva, Liepsnele, Zwaks sau Zwag, consuma de 2-3 ori mai putin lemn si peleti fata de una clasica.

Care este diferenta intre o centrala clasica si una cu ardere inversa?

Centralele cu ardere tip lumanare ard lemne sau peleti de 2 ori mai putin fata de una clasica. Sistemul ingenios de ardere mocnita de sus in jos face diferenta. 99% dintre clientii care au ales acest sistem de incalzire ne trimit recenzii pozitive. Din pacate, nu toti romanii cunosc acest tip de centrala.

Consum centrale cu ardere tip lumnare vs centrale clasice
Consum centrale cu ardere tip lumnare vs centrale clasice

In imaginea de mai sus am ales sa va prezint centrala cu ardere inversa de la Stropuva si una cu ardere clasica pe lemne si gazifiere de la Termofarc. Intre cele doua sisteme de incalzire exista un consum mare de combustibil. Daca pentru Stropuva sau Liepsnele, avem nevoie de maxim 1 tona de lemne sau peleti pe luna, pentru cea clasica depasim 2 tone cu usurinta. Nu facem publicitate negativa celor de la Termofarc ci doar o diferenta!

Cat consuma o centrala pe lemne si peleti cu o presa de peleti?

Daca in realitate o centrala tip lumanare consuma de 2 ori mai putin combustibil solid, cu o presa de peleti datele se schimba radical. Pentru un consum redus de combustibil solid din peleti, indiferent ce tip de centrala folosim, ne trebuie porumb. Porumbul are o cifra calorica aproape dubla fata de cea a lemnului. Asta il face sa arda timp mai indelungat. Cu o presa de peleti vei ajunge sa consumi in jur de 7 – 10 lei la 24h. Adica undeva la 20kg. Calculul este facut pentru centrale intre 20 si 40kw.

Cat consuma o centrala pe lemne si peleti cuo presa de peleti
Cat consuma o centrala pe lemne si peleti cuo presa de peleti

Avantajele unei prese de peleti pentru uz casnic:

  • Reduci costruile de incalzire cu peste 60%.
  • Produci peleti din orice: scoarta copac, rumegus, tocatura lemnoasa, boscheti, porumb, coceni, reziduri agricole, furaje agricole, etc.
  • Productie intr-o ora: intre 45 si 65 kg cu o presa de doar 2.2kw.
  • Se poate transporta cu usurinta.
  • Se pot schimba matritele de peleti.
  • Poti sa produci peleti si pentru vecini.
  • Intre 0.10 si 0.30 bani / kg peleti din amestec de: boscheti, porumb, scoarte, etc.
  • Intre 0.30 si 0.50 bani per kg de peleti porumb/coceni

Daca ne vom rezuma la aceste calcule, o centrala pe lemne si peleti ajunge sa consume intre 200 si 350 lei pe luna. Calcule facute pentru centrale intre 20 si 40kw capabila sa incalzeasca locuinte intre 150 si 400m2.

NOTA: Nu toate presele de peleti sunt eficiente. In europa exista doua marci bune. Presa de peleti fabricata in Germania sau cele de fabricatie Italiana. Evitati sa cumparati prese din China. Veti plange investitia in scurt timp!

Iata mai jos care este diferenta intre o presa de fabricatie Germana si una de China:

In cat timp recuperez investitia?

Daca ai ales sa achizitionezi o centrala cu ardere tip lumanare impreuna cu o presa de peleti, afla ca vei face o investitie reusita. Daca vorbim de o centrala de 40kw + o presa de peleti germana, ajungem undeva la 18.000 lei. Adica in jur de 3.600€. Iata mai jos cateva calcule care ne arata in cat timp putem recupera investitia:

  • Cu o presa de peleti vei economisi in fiecare iarna in jur de 3000 lei adica 600€ pe an.
  • Recuperarea investitiei se poate face in decurs de 6 ani.
  • Daca am face comparatie cu un Viadrus de 50kw care consuma in jur de 1.500lei luna, recuperarea investitiei se poate face intre 3 si 4 ani.
  • Cele mai sigure calcule arata ca vei recupera investitia facuta intr-o centrala cu ardere inversa si o presa de peleti, in aprx 5 ani.
Ce autonomie are o centrala pe lemne sau peleti cu ardere inversa?

Autonomia unei astfel de centrala este un avantaj. Pentru a afla cat consuma o centrala pe lemne sau ce autonomie are, trebuie sa ne rezumam la mai multe aspecte. Marca si tipul de centrala, puterea in kw, ce tip de combustibil arde si multe altele. Deasemenea, trebuie luat in calcul si cosul de fum, tirajul sau calitatea lemnului utilizat. Sa nu uitam despre traseul caloriferelor sau distata de la ultimul calorifer si pana la camera tehnica a centralei.

  • O centrala de 40 kw cu ardere tip lumanare consuma in medie intre 30kg de combustibil si 55kg la 24h in functie de: tiraj, calitatea combustibilului, suprafata de incalzit, temperatura ambientala setata, etc.
  • Autonomia unei centrale de 40kw cu o incarcatura de 60kg de lemne ajunge la 30h.
  • Pentru o incarcare de 60kg cu coceni si porumb, putem ajunge si la 70h.
  • Daca utilizam combinatii de lemn, porumb, coceni, reziduri, etc …, vom atinge 40h de autonomie.
  • Calcul facut pentru suprafete intre 150 si 400 m2.

One Comment

  1. Am achizitionat acum 3 ani o centrala pe lemne cat si o presa de peleti germana si pot sa va spun ca nu regret. De 3 ani ma costa undeva la 2500 lei incalzirea pe iarna fata de 6000 lei inainte. Am peleti din boscheti, porumb sau rumegus. Mai si vand peleti prin sat. Daca mai calculez ca ma costa 50 bani kg de peleti si il vand cu 1 leu, atunci ma costa doar 1500 lei incalzirea pe iarna. Chiar recomand! Investitie buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close