Cat consuma o centrala pe GPL? Iata o intrebare pe care ti-o pui cu siguranta daca ai ajuns pe acest blog. Bun, uite cum sta treaba cu aceste centrale pe combustibil gazos lichefiat. Mai jos va prezint o experienta personala pe care am traito in 2019-2020. Sper sa va ajute!
Cat cosmuna o centrala pe gpl si cat este de rentabila?
Acum 1 an, in martie 2019 ma numaram si eu printre acele persoane care au ales sa isi incalzeasca locuinta cu GPL.
Am avut de ales intre lemn, peleti sau GPL. Am incercat sa inteleg cum functioneaza si centrala pe lemne cu ardere tip lumanare. Ei bine, dupa multe cautari pe Google si zeci de articole citite, nu prea am inteles mare lucru. Citeam diferite articole dar in final toate aratau cam la fel. Am inteles repede ca nu exista prea multe detalii CONCRETE referitor la acest sistem de incalzire.
Ca sa va impartasesc propria experienta UNICA cu centrala gpl, am ales sa scriu acest articol pe care l-am trimis acestui blog. De ce spun unica?! Pentru simplu fapt ca tot ce voi scrie aici este total diferit si real fata de zecile de articole de pe Google atunci cand vei cauta ” Cat consuma o centrala pe gpl ” ? Credeti-ma, merita citit acest articol.
De la un consum de 80 litri gpl saptamana la 25 litri gpl in 7 zile
Bun! Ce credeti ca am gasit pe net?! Ba ca o centrala pe GPL consuma 4.5l/ ora, ba ca o butelie de 20l pe zi sau 1000 litri gpl pe luna. Toate aceste raspunsuri nu fac altceva decat sa te impinga spre centrale pe lemne sau peleti.
Ei bine, nu am facut asta. De ce?! Ptr simplu fapt ca toate aceste articole nu imi inspirau incredere. Ereau copiate si iar copiate. Nimic original. Nimeni nu iti descria din propria experienta.
Dupa 1an de zile pe GPL va pot spune si concluziile mele traite live cum spun blogherii.
Am incep pe GPL in martie/aprilie 2019 cu o centrala de 24KW Ariston Genus One pe condensare model 2018. Locuinta 120mp utili, 10 calorifere aluminiu a cate 10 elementi de putere 1800W. Nu ma pricep cu puterea. Stiu doar ca fiecare element are 180W putere nominala.
Apa calda menajera | 45° temperatura la robinet si 50° temperatura la calorifere
Desigur, eream in primavara. Utilizam centrala doar pentru apa calda menajera si dus. Foarte putin ptr incalzire. Nici nu are rost sa va descriu. Consuma cam 2 butelii la 3/4 luni. Butelia de 40l ruseasca. Bagam cam 100 lei in fiecare. Timp de primavara / vara / toamna.
Baraca pentru buteliile GPL
Toate bune pana a inceput iarna. Cam prin noiembrie/decembrie 2019, desi nu erea foarte frig, totusi, noaptea ereau – 5° / – 7° sau 0°. Casa izolata 10cm, porotherm, PVC, etc. Iar ca sa fie totul ok, m-am apucat sa construiesc o baraca unde tin buteliile. Macar sa le feresc de frig. La ger se formeaza o posghita de gheata pe ele si nu prea mai dau randament.
Temperatura ambientala reglata la 22° imi consuma exact 1 butelie 40l GPL la exact 3.5 zile. Adica 80l GPL pe saptamana. Atentie, la 22° temperatura ambiebtala.
Am zis, gata, sa stricat termostatul. Asta imi trebuie acum iarna. Am inceput sa-i schimb pozitia, sa-l pun prin diferite locuri doar doar sa mai economisesc GPL. Dar degeaba. Consuma la fel indiferent de pozitie sau, atentie, de temperatura.
Ca tineam ambientalul la 22 sau la 24, consuma 40l gpl la 3.5 zile. Ajunsesem sa ma gandesc doar cum sa incalzesc casa.
Am testat diferite metode de incalzire. Ma refer la programare centrala. Indiferent ca mergea 20 minute pe ora sau 40 minute pe ora, consuma identic. 40l la exact 3.5 zile. Nu mai intelegeam nimic. Eream pierdut complet. Cum dracu arde gazul asta!?
Robinetul butelii nu se tine deschis la maxim
Toate astea s-au terminat intr-o zi de februarie 2020 cand am decis sa nu mai deschid robinetul buteliei la maxim. Da, l-am deschis foarte putin, cam 1cm de la inchis spre deschis. Erea 19 februarie 2020. In imaginea alaturata vedeti ca este semnat cu un punct roz ( oje de unghii ) si cu o linie rosie pana unde sa-l deschid. Am deschis-o chiar si pana in dreptul ceasului de presiune.
Pe data de 1 martie 2020, sotia imi spune. Se opri centrala. Incarca butelia. Zic, cum asa. De cand merge. Imi spune, de 10 zile. Am ramas perplex. 10 zile cu 40l. Adica 100 lei. 10 lei pe zi. Mentionez, 22° ambient noaptea si 21.5 ziua.
Cred ca este o greseala. Ma duc la statie, incarc butelia cu 50 lei si trec in calendar ziua de incarcare. Zic, acum sa vedem daca merge 5 zile. Si da, exact 5 zile.
De la butelii in baraca la butelie gpl in casa
Un timp, buteliile au fost montate afara in baraca pe care am postat-o mai sus. O baraca izolata cu poliestiren de 2.5cm. Dar, cand ereau temperaturi cu minus, centrala dadea mereu un cod de eroare. Ori nu erea presiune la gaze ori gpl-ul nu functiona corect la temperaturi cu minus. In poza aveti o butelie racordata la centrala ariston.
Invelisul galben a ramas de cand le tineam afara. Acum, asa cum se vede in poza, am decis sa o montez si in casa. Gazul functioneaza foarte bine la temperaturi de peste +5°.
Nota: Meseriasi care monteaza astfel de centrale, cei care fac montajul, adica firmele acreditate, iti vor spune ca: iti trebuie 2 butelii impreunate ca sa porneasca sau ca astfel de centrale consuma undeva la 4.5litri gpl pe ora la capacitate maxima. Adica la 6 liniute cazul meu. In imagine aveti dovada ca aceste centrale functioneaza corect si cu o sigura butelie.
Ce trebuie sa faci ca sa bagi o astfel de butelie gpl in casa?
Foarte simplu. Trebuie sa le schimbi robinetul. Vei gasii robinete pentru butelii rusesti cautand pe google sau olx. Preturile difera intre 50lei/ si 75lei bucata. Dupa achizitionare, te adresezi unei firma care monteaza robinete. De regula vei gasii acele firme care incarca butelii CO2 si care ti le pot monta corect. Daca nu sti unde sa dai de aceste firme, intreaba pe cei care au dozatoare de bere la halba. Procedeul de montare al unui robinet butelie gaz sau CO2 este acelasi. Diferenta poate fii data de filetul fiecarui robinet. La cele rusesti este conic. In poza alaturata veti observa o banda de culoare galbena. Este dovada ca acest robinet a fost schimbat.
Ori de tii o butelie de aragaz in casa sau una pentru centrala termica, cred ca nu exista diferente. Atentie, este o parere personala!!!
Cum am reglat termostatul ambiental?
Dupa cateva mutari prin diferite colturi ale casei, am decis sa pun termostatul ambiental foarte aproape de calorifer. A fost o idee care a functionat bine tinand cont ca scopul a fost sa optimizez consumul mentinand o temperatura ambientala undeva la 22°.
In imagine apare 20° deoarece l-am tot manipulat inainte sa fac aceasta poza si a ramas setat pe 20°. Nu mai tin minte daca a intrat pe automat sau manual. Foarte probabil!
De ce l-am pus aproape de calorifer?
Este o intrebare care va poate duce in eroare. Normal il punem intr-un loc racoros! Ei bine nu, eu l-am pus langa calorifer. Aceasta idee mi-a venit in momentul in care am depistat ca de fapt temperatura la acest tip de termostat nu scade sau creste in functie de caldura din camera. El este reglat undeva la o intarziere de 5/15 minute fata de un termostat normal. Asta inseamna ca acest aparat la 24 de ore tine centrala in functiune aproximativ 250 minute in plus.
Adica, mai direct. Ai o temperatura normala in casa insa centrala functioneaza ca si cum ai avea o temperatura sub cea ambientala. In aceste conditii cu aceste calorifere de aluminium, centrala functioneaza undeva intre 20 si 30 minute pe ora cand este ger afara si intre 10 si 20 minute cand nu este ger.
Si ultimul aspect ” Robinetii termostatati si coloriferele ” …
Bun, un meseriasi ti-ar spune, nu sunt buni domne, dati bani degeaba. Mai bine luati normali. Acest meseriasi este doar un simplu instalator. Lipeste, monteaza, sudeaza si cam atat. Cand vine vorba de tehnica si inginerie, consultati un expert in domeniu si nu instalatorul din coltul strazii.
Desi au preturi duble fata de un calorifer din otel, sa stiti ca sunt cele mai bune calorifere de pe piata din Romania. Este o parere personala. Aceste calorifere se incalzesc foarte repede si mentin caldura aproximativ 25 /35 minute cand centrala este oprita.
Dar de ce robineri termostatati? Pentru ca ai in casa camere pe care cu siguranrta nu le folosesti zilnic si atunci poti decide ca in aceste camere sa ai o caldura ambientala de 17/19°. O centrala sau un termostat ambiental nu poate face acest lucru. Aceste robinete vor lasa apa sa intre in calorifere doar daca temperatura apei din calorifer scade sub 19° mentinand caloriferele caldute. Apa calda respinsa de aceste termostate, se intoarce in camera de ardere iar centrala nu va mai consuma gaz pentru a reincalzii apa care este deja calda si o va retrimite in alte calorifere. Daca vei tine toate caloriferele deschise, apa va circula prin calorifer dar se va si racii mai repede tinand astfel centrala in incalzire continua.
Care sunt concluziile?!
Am inteles ca de fapt centrala arde cat ai dai! Nu returneaza nimic. Nu are debitmetru de cantitate ci doar de presiune. Este concluzia mea personala dupa un experiment unic. Un experiment tratat ca atare care ma facut sa nu cedez. Sa cred ca undeva exista o solutie.
Cum este posibil asa ceva? De ce nu a spus nimeni nimic despre acest lucru?
Ca sa nu dau tema de discutie, tin sa va spun ca toata perioada de iarna a fost cu temperaturi egale. Temperaturi cuprinse intre -5° noaptea si +5° ziua. Acum nu pot da cu exactitate temperaturile dar cam pe aici au fost. Bineinteles, vorbesc de regiunea Dolj si de o casa destul de izolata termic.
Nu stiu cat de mult conteaza izolatia unei case. Eu as prefera sa spun altceva. Incearca sa nu pierzi caldura din casa. Sa ai geamurile montate corect. Sa nu pierzi caldura prin diferite fisuri intre tocul de la geam si structura casei. Prizele sa fie montate corect deoarece si ele pot pierde caldura din casa. Intrerupatoarele la fel. Sau orice alt orificiu, oricat ar fii de mic, care poate trage caldura din casa.
Sper ca acest articol a fost de ajutor iar daca aveti comenturi, le puteti descrie mai jos.
Acestea sunt experiente traite personal pe care mi-a facut o deosebita placere sa le impart cu voi in speranta ca veti intelege felul in care am pus aceasta problema. Aceste detalii sunt pur personale si nu garantez nimanui ca va avea aceleasi rezultate. In concluzie, este bine de stiut ca daca vrei, gasesti solutii. Nu stiu daca acestea sunt solutiile cele mai bune. Probabil nu sau poate da. Vom vedea …
Buna ziua.Multumesc pentru informatii.va rog să-mi recomandati o minicentralina pentru 2 butelii pentru o centrala de 24 kw.Pe internet sunt minicentraline cu specificatii 4kg,7kg,10 kg la ce se refera aceste specificatii?
TREBUIE REGULATOR DE 10KG PENTRU CA EXISTA VARIATII DE CONSUM SI INGHEATA BUTELIA SI NU MAI MERGE CENTRALA
Buna ziua. Ma puteti ajuta va rog cu cu setarile exacte ce trebuiesc facute pentru functionarea in prezentul articol? Mentionez ca posed exact aceeasi centrala descrisa, Ariston Genus One de 24 Kw. Va multumesc anticipat.
Salutare câți Litri de Gpl consumă o centrală ,Mulțumesc
Buna.eu am centrala ariston cares de 24 kw si la mine consuma 6lt gpl pe 24 ore.o butelie standart de 20 lt merge trei zile.cu termostatu pusa la 22,5 -23 gràde.
SETAREA SE FACE DE LA CODURILE CENTRALEI.
ADICA TURATIA POMPEI PUTEREA CENTRALEI SI MAI MULTE CARE SUNT ARATATE IN CARTEA TEHNICA.
Salut eu locuiesc în Năvodari și am o casa cu butelie GPL de 1000 L și caut un furnizor de GPL dar cu furtun, minim de 50 m pentru că e drumul mai îngust și nu intra cinsterna pe strada
(madalinmadalin@outlook.de ) acest e Email meu o zi buna va doresc
Va salut,acel regulator de pe butelie rezista la presiunea din ea? Multumesc!
REZISTA PENTRU CA EL MERGE PANA LA 10 BARI, DAR BUTELIILE TREBUIE INARCATE MAX 80%. IMPORTANT ESTE DEBITUL REGULATORULUI CARE TREBUIE SA FIE 10 KG.
Trebuie și regulator de presiune pe centrala,înafară de cel de pe centralina?Mie mi-a consumat două buteli de 84 l propan,în numai 7 zile și am pus centrala pe 38 și termostatul pe 18grade;încălzire în pardoseala și în perioada aceasta cu plus și minus grade afara.
Nu mai trebuie alt regulator.
Ce.indicate ne puteți da pentru o instalate pe gpl amazoana caca geamuri termopane suprafața 60m2.Ma interesează consumul .Cat voi consuma în medie la 7luni