Centralina gpl

Centralina gpl pentru centrale pe gaz 7

Cum sa realizez o centralina gpl cu doua, trei sau 4 posturi? Daca cautam pe net „centralina gpl” observam ca acestea sunt undeva la 450 lei pentru una cu 3 posturi. În acest articol voi încerca să vă explic cum am conceput și realizat o centralina gpl fără sa plătesc 450 lei.

Centralina gpl pentru butelii cu gpl

Ce este centralina gpl? Centralina este un echipament special compus dintr-o țeavă, un ceas de presiune, robineți și furtune de racord pentru buteliile pe gaz. Nimic mai special!

Ce rol are o centralina gpl? Centralina gpl repartizează gazul în butelii echilibrad fiecare butelie în parte. Când centrala pe gpl nu funcționează, gazul din butelii circula dintr-o butelie în alta. Aceste centraline echilibrează presiunea din butelii trimiți către centrala un gaz cu o presiune constanta.

Când folosim o centralina? Centralele din ziua de azi, cele pe gaz gpl sau pe condensare, funcționează corect cu o anumita presiune de gaz. Unele centrale pe gpl nu pot funcționa cu o singura butelie. Altele, gen Ariston Genus One de 24kw, pot funcționa și cu o singura butelie dacă temperatura este de +5° celsius iar butelia nu a fost încărcată pana în gat cum se spune.

Cum realizez o centralina gpl?

Centralina gpl se poate realiza foarte ușor dacă ai câteva noțiuni ale unui instalator. În orice caz, dacă nu ești un profesionist sau un meseriași instalator, nu te sfătuim în nici-un caz sa realizezi aceasta lucrare. Acest articol este unul pur informativ dar nu garantează nimănui ca cele scrise aici sunt cea mai buna soluție.

Realizarea unei centraline gpl se poate compune dintr-o țeavă de 20cm cu ambele capete filetate sau din 2 țevi de 10cm fiecare cu capete filetate pe care le găsiți în Dedeman, Leroy Merlin sau Bricodepot. Noi le-am găsit în Dedeman!

1. Ce materiale avem nevoie pentru o centralina cu 2 posturi?

 •  2 tevi de 10 cm fiecare cu filet exterior.
 • Un teu pentru cele doua tevi cu filet interior.
 • 2 coturi cu filet interior si exterior.
 • 3 Reductoare in functie de tevi.
 • 3 Robineti cu mufe pentru furtun.
 • 1 ceas presiune ( nu este nevoie )
 • si diferite solutii sau izolanti ermetici pentru tevi si imbinari.

De retinut : dimensiunile si cotele reductoarelor nu le voi descrie aici. Un instalator stie despre ce este vorba.

In imaginea de mai sus observam un ceas de presiune ( regulator / manometru ). Acesta ne indica presiunea din butelii. Langa in partea stanga avem un observator prin care vom observa cum circula gazul. Avem si doi robineti speciali butelii pe care noi i-am inlocuit cu robineti clasici de gaz ( vezi imaginea de mai jos ). Si in final, un ceas de presiune special gpl de maim 25 mbari pe care il gasim in Leroy Merlin. Este un ceas ca si cel de butelie. Nu stiu care este diferenta intre cel pe gpl si cel de butelii normale.

Centralina gpl simpla cu 2 posturi
Centralina gpl simpla cu 2 posturi

In imaginea de mai sus avem un model de teava, un tip de centralina gata echipata si un robinet standard pentru gaz. In aceasta imagine incercam sa va aratam si alt tip de centralina gpl compusa din materiale deja sudate intre ele dar si cum arata o teava sau un robinet pe care noi l-am folosit.

Regulator GPL cu manometru

Regulator presiune gpl cu manometru
Regulator presiune gpl cu manometru

 

Este un regulator de presiune gpl cu manometru de la Kruger pe care l-am gasit la Leroy Merlin. Regulatorul din imagine are doua caracteristici separate pe care le putem adapta la centralina  noastra.

Are manometru care verifica presiunea din butelie dar si regulator de presiune. In prima imagine in care avem un manometru dar si un regulator de presiune de culoare portocalie, observam ca acestea sunt separate. Indiferent ca vom avea un regulator cu manometru sau ca cele din imaginea de mai sus, ambele solutii sunt la fel de eficiente.

Regulatorul de presiune de la Kruger are 30mbar este destul de robust si foarte bine finisat. Fara sa stim cum functioneaza aceste regulatoare, noi am cumparat 3. Cate unul pentru fiecare butelie!

Daca ne referim la imaginea principala, nu avem nevoie de 3 regulatoare de presiune gpl.

Cum asamblez piesele unei centraline gpl?

Avem doua tevi de 10cm ca cea din imagine un teu si doua coturi. Am unit cele doua tevi cu teul iar la capete am pus cele doua coturi. Cate unu pentru fiecare cap. In fiecare cot vom instala un robinet care sa fie cu un mustuc pentru furtunul de gaz. La aceste coturi cu robinet am montat buteliile. In teu vom monta regulatorul gpl cu manometru care se va duce spre centrala. Intre centrala si regulatorul gpl, am pus un furtun de gaz. Mai departe, instalatorul stie ce trebuie facut sau cum se fac insurubarile.

Centralina gpl realizata de un instalator
Centralina gpl realizata de un instalator

In imaginea de ma sus avem un model de centralina gpl realizata de instalatorul nostru. In prima ca si in a doua avem o imagine de asamblu a regulatorului dar si a centralinei. In cea de-a treia imagine vedem robinetii impreuna cu teurile si reductoarele. Pentru a simplifica aceasta centralina, noi am conceput una din tevi mult mai simpla decat cea din imaginea de mai sus.

Unde a fost montata aceasta centralina gpl ?

Centralina gpl din imagine a fost montata la exteriorul casei intr-o magazie mica lipita de casa. Observam ca centralina intra in peretele casei indreptandu-se spre centrala gpl. In acest exemplu avem trei butelii gpl montate la o centralina in serie. De regula, butelia din partea dreapta, va sta mereu incarcata fiind cea mai solicitata. Nu este o solutie tocmai buna deoarece nu mai avem un echilibru intre butelii. De aceea, centralina din imaginea principala, cea cu regulatorul gpl portocaliu este conceputa corect!

Pot sa o realizez singur sau ma pot adresa unui instalator ?

Realizarea unei centraline gpl este un procesus foarte usor de realizat dar extrem de periculos. Datorita gradului sau de periculositate aparte, aceste centraline sunt executate de catre instalatori profesionisti acreditati de catre regia de gaze. Daca ai vreun coleg care este instalator la regia de gaze sau care are o firma in instalatii acreditat gaz, te poate ajuta sa realizezi aceasta centralina cu un pret destul de redus.

Noi nu te sfatuim sa realizezi aceasta centralina de unul singur. Orice decizie pe care o vei lua in urma acestui articol este pur personala si vei fi responsabil. Te sfatuim sa te adresezi unui instalator acreditat!

De ce sunt periculoase aceste centraline?

Centralina pentru gaz gpl din butelii nu este periculoasa. Dupa cum bine stim, orice contact sau lucrare cu gazul implica specializari aparte. Toate lucrarile de tevi gen: sudura, infiletare, etc pentru gaz gpl sau de la retea sunt executate de catre specialisti sau instalatori gaz acreditati.

Comentarii:

Daca doriti sa participati la discutii despre centralinele gpl, asteptam comatariile voastre. Suntem bucurosi sa impartasim ideile si parerile voastre cu toti utilizatorii nostri.

7 Comments

 1. Se pot pune buteliile într-o anexa situata la 25 metri de casa?
  Și de acolo sa merg cu țeavă de 3/4 pana la centrala.

  Mulțumesc!

 2. Buteliile să fie încărcate cu gpl auto,dacă sunt cele cumpărate încărcate de la Peco ,nu merg,se golesc doar pe jumătate.

 3. Buna ziua. Nu stiu daca vede cineva postarea mea dar nu e chiar asa cu centralina descrisă mai sus. Caz concret . Centrala pe care o am este chiar Ariston Genius One , rampa am făcut-o cu ajutorul unui meseriaș fără să văd postarea asta, tot ce am cumpărat a fost de la Dedeman. Nu stiu de ce poate mă ajută cineva , iarna trecută a fost un coșmar pentru că de trei patru ori pe săptămână centrala o găseam oprită. Mentionez că toată instalația este la interior , în garaj, unde am două calorifere de 1400, deci treaba cu temperatura scăzută a buteliilor este exclusă. Buteliile sunt patru la număr iar dacă una sau aproximativ două sunt aproape goale centrala.se oprește. Teoretic trebuie să funcționeze ai cu una. Dacă îmi poate da cineva un sfat sau să mă ajute cu informații aș fi recunoscător. Multumesc

  Popescu Valentin
  1. Salut . Problema poate fi cantitatea de gaz pe care o poate da sistemul . Asta depinde de ce cantitate de gaz se poate vaporiza . Asta depinde pe de o parte de numarul de butelii , iar pe de alta parte de temperatura fiecarei butelii . Deci nu , teoretic centrala nu functioneaza cu o singura butelie , decat daca acea butelie este suficient de mare incat sa vaporizeze o cantitate suficienta de gaz

  2. Buteliile trebuie încărcate cu gpl auto,nu merge centrala cu buteliile cumpărate gata încărcate de la Petrom,.

 4. Salutare tuturor. Interesant. Mulțumim pentru detalii. Am o cunoștință instalator, sper sa ma ajute.

  Victor Ionescu
 5. Salut. Nu știam ca poți sa realizezi o centralina gpl. Credeam ca ai nevoie de piese speciale. Oricum o sa ma adresez unui coleg de la gaze. Poate ma ajuta. Mulțumim pentru articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close