Cea mai buna centrala pe peleti

Cea mai buna centrala pe peleti 5

Cea mai buna centrala pe peleti nu este nici Ferroli si nici Fornello sau Kepo. Si nu vor fi niciodata atata timp cat vor exista centralele cu ardere tip lumanare. Daca dai o cautare pe Google, vei descoperi mai multe bloguri care scriu despre cele mai bune centrale pe peleti. Desigur, toate marcile mai sus enumerate sunt centrale pe peleti de calitate dar nu si cele mai bune.

Cum sa aleg cea mai buna centrala pe peleti

Pentru a putea alege cea mai buna centrala pe peleti ai nevoie de un pachet de informatii. Date tehnice sau pareri ale clientilor cat si diferente intre aceste centrale. Pentru asta trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare deoarece internetul este plin de pareri sau detalii. Cu siguranta nu stim chiar atat de bine care sunt cele mai bune centrale termice pe peleti dar macar incercam sa va sugeram centrale si detalii concrete.

Ce trebuie sa luam in considerare?

 • Pretul si calitatea
 • Durata de garantie
 • Cat consuma
 • Ce tip de combustibil solid arde ( peleti din rumegus, porumb, coceni, boscheti, etc )
 • Care este autonomia
 • Ce randament are
 • Ce spun clientii
 • La cat timp se incarca
 • Cat de des se curata
 • Arzatorul este bun
 • Ce fac daca bag peleti de proasta calitate si nu merge
 • Si multe alte intrebari …

Alegerea unei centrale pe peleti care sa dea cel mai bun randamet nu se face usor. De ceva timp, in Romania au aparut si cazanele pe peleti cu ardere mohnita capabile sa detroneze sistemele clasice de incalzire cu peleti. Despre asta vom discuta mai jos.

Stiai ca: un arzator de peleti are o anumita durata de viata?

Daca 97% dintre blogurile romanesti iti prezinta Ferroli drept cea mai buna centrala pe peleti, noi iti dovedim ca nu este asa. Si o facem prin a prezenta o centrala termica cu ardere tip lumanare revolutionara. Un cazan pe lemne si peleti capabil sa arda orice tip de combustibil solid.

Cele mai bune centrale termice pe lemne si peleti
Cele mai bune centrale termice pe lemne si peleti

Diferente intre o centrala clasica pe peleti si una cu ardere de tip lumanare

Din cate stim cu totii, centralele clasice pe peleti ard doar peleti. Cazanele cu ardere tip lumanare ard si peleti dar si lemne, porumb, coceni, brichete, furaje, reziduri agricole, tocatura lemnoasa sau carbuni. Adica tot ce inseamna combustibil solid. Daca o centrala pe peleti clasica are o autonomie de in functie de capacitatea unui buncar, una cu ardere tip lumanare ajunge si la 70h fara buncar. Daca adaugam si un buncar de peleti atunci depasim 1 saptamana.

Ce diferente sunt intre cele doua tipuri de centrale termice?

 1. Diferenta mare de pret intre o centrala clasica si una cu ardere inversa. Daca pentru o centrala pe peleti de la Fornello de 25kw vei scoate din buzunar peste 3.000€, pentru un cazan cu ardere inversa de 30kw vei plati in jur de 1.600€.
 2. Si la consum centrala cu ardere inversa sta mai bine decat un Fornello. Daca un cazan cu ardere tip lumanare consuma in jur de 0.30kg/ora, un Fornello ajunge sa arda chiar si 5.6kg/ora ( conform fornello ).
 3. Cat despre suprafata de incalzire, cazanul cu ardere inversa de 30kw este capabil sa incalzeasca locuinte de pana la 350m2 in timp ce un Fornello de 25kw doar 200m2.
 4. Daca Fornello are un randament de 92% ( date oficiale ) …, cele cu ardere de tip lumanare ajung si la 96% ( date oficiale ).
 5. In ce consta tipul de ardere si puterea data, cazanele cu ardere mocnita ajung si la 90° in camera de ardere in timp ce un Fornello produce undeva intre 70 si 80°C.
 6. Si la greutate, cazanele pe lemne cu ardere mocnita sunt net superioare. Un Fornello doar 190kg in timp de cazanul cu ardere mocnita ajunge si la 350kg.
 7. Daca vorbim despre durata de viata, un Fornello te va tine intre 15 si 20 de ani in timp de un cazan cu ardere mocnita depaseste 25 de ani.
 8. In ce consta arzatorul, la Fornello vorbim despre 5/10 ani iar la un cazan peste 25 ani.

Cum arata cea mai buna centrala pe peleti cu ardere inversa

Centrale cu ardere tip lumanare
Centrale cu ardere tip lumanare

Cea mai buna centrala pe peleti care a uimit Romania. Cu un fedbeck de 99% pozitiv, aceste cazane au revolutionat felul in care ne incalzim locuinta. Robuste si puternice, cazanele cu ardere mocnita de la Stropuva, Candle, Liepsnele, Zwag sau Zwaks, continua sa inoveze. Cu un consum extrem de mic, aceste centrale sunt capabile sa arda orice tip de combustibil solid. Concepute sa reziste peste 25 de ani, cazanele de mai sus sunt realizate din otel de calitate nordica si fabricate in Lituania. Tara cu cea mai mare productie de centrale termice din UE.

Dar hai sa aflam cate ceva si despre aceste cazane:

 • Preturi pana in 2.000€ pentru cele mai puternice cazane.
 • Se monteaza extrem de usor.
 • Au un tip de tiraj foarte eficient.
 • Cu o singura incarcare, ating autonomie de pana la 70h.
 • Sunt concepute sa dureze peste 25 de ani.
 • Realizate din otel de calitate.
 • Garantie de 5 ani cu extindere.
 • Ard orice tip de combustibil solid ( lemne, brichete, peleti, porumb, coceni, furaje, paie, tocatura lemnoasa, boscheti, verdeturi, reziduri menajere sau industriale, carbuni, seminte de floarea soarelui sau grau ) …
 • Certificat de calitate CE obtinut de la o firma din Germania.

Stiai ca : aceste centrale termice, unele dintre ele, au si certificat de calitate cu marcaj CE?

Cat consuma pe luna o centrala cu ardere tip lumanare si cat este de eficienta?

Aceste centrale termice au un consum foarte bun. Adica nu prea consuma. Faptul ca nu consuma mai nimic se datoreaza si tipului de ardere. Daca o centrala termica pe peleti gen Ferroli consuma intre 2 si 4 saci de peleti la 24h, adica intre 30 si 60kg peleti, cazanele cu ardere mocnita ard timp de 24h cu doar 30kg de lemne, peleti sau porumb. Avantajul cazanelor pe lemne si peleti este acela ca ard orice combustibil solid.

Dar hai sa facem cateva calcule simple:

 • Un sac de peleti de 15kg pentru centralele clasice costa intre 21 si 29lei in timp ce un kg de porumb de la sursa ( pentru centralele cu ardere mocnita ) ajunge intre 0.60lei si 0.80lei kg. Adica intre 9 si 12 lei un sac de 15 kg.
 • O centrala pe peleti clasica are probleme cu arzatorul daca bagi peleti din porumb in timp ce un cazan savureaza peletii din porumb.
 • Daca un 1kg de peleti clasici costa intre 1.40 si 2 lei pe kg, un kg de peleti din porumb sau coceni costa intre 0.60 si 0.80 bani pe kg.

Stiai ca: cifra calorica de ardere a peletilor din porumb este aproape dubla fata de cea a peletilor din rumegus?

In concluzie, o centrala cu ardere mocnita de tip lumanare te scoate din iarna cu doar 3000 lei ( 6 luni de iarna ) in timp ce una clasica te va costa peste 6.000 lei la 6 luni. Aceste calcule sunt facute in functie de parerile celor care utilizeaza centrale pe peleti dar si a sondajelor facute pe net. Cifrele sunt reale si reflecta fiecare situatie in parte in functie de: m2 de incalzit, putere centrala, izolatie, tamplarie, zona geografica, etc.

5 Comments

 1. merita banii cu varf si indesat

 2. Foarte informativ articolul.

 3. Putem pune orice material fara a schimba nici o setare la centrala cu ardere mocnita? Adica daca ieri am pus peleti si am ramas fara, astazi doar introduc lemne fara sa schimb nimic?

 4. Sunt bune! Merita banii. Arzi ce poti cu ele. Am si eu una si va spun ca sunt extrem de multumit.

 5. Astea cu ardere inversa sunt cele mai bune cazane pe lemne sau peleti. Am si eu una si pot sa va spun ca sunt incomparabile cu astea care ard doar peleti. Acum am vazut ca au si buncare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close